Uncategorized
Ismét perbeszédversenyt nyert Bordács Bálint

Ismét perbeszédversenyt nyert Bordács Bálint

Bordács Bálint negyedéves hallgatótársunk a Joghallgatók Önképző Szervezetének egyik büszkesége. Bálint tavaly tavasszal két rangos perbeszédversenyen is kiválóan szerepelt, az ELTE ÁJK Kari Büntetőjogi Perbeszédversenyén 2. helyezést ért el, a Fővárosi Büntetőjogi Perbeszédversenyen pedig 1. helyezett lett, mindkétszer védő kategóriában.  A sort pedig múlt heti teljesítményével folytatta, ugyanis április 7-én megnyerte az ÁJK Kari Büntetőjogi Perbeszédversenyét, és így továbbjutott az Országos Büntetőjogi Perbeszédversenyre.

Bálint, gratulálok az első helyezésedhez! Ha jól tudom, nem ez az első perbeszédverseny, amit megnyertél. Kérlek mesélj kicsit arról, hogy mi motivál, amikor indulsz ezeken a versenyeken!

Köszönöm a gratulációt! Igen, tavaly a Fővárosi Büntetőjogi Perbeszédverseny védő kategóriáját sikerült megnyernem. Tavaly a motiváció elsősorban az volt, hogy JÖSz-ös perbeszédkurzus tagjaként sokat gyakoroltunk és Hack Péter tanár úr tanácsára kipróbáltuk magunkat a versenyen is. A tavalyi sikerek hatására pedig úgy éreztem, hogy idén a kari versenyt is meg tudom nyerni és így az országos versenyen is megmérettethetem magam, idén elsősorban már ez motivált.

Hogyan készülsz fel a versenyekre? Kitől kérsz szakmai segítséget?

A JÖSz Retorika-Perbeszéd kurzusa alapozta meg azt a tudást, amivel sikerült elérni ezeket az eredményeket. Az, hogy heti rendszerességgel oldunk meg jogeseteket és írunk perbeszédeket, komoly segítséget nyújt a verseny során, ezért itt is szeretném megköszönni Hack Péter tanár úr felkészítő munkáját. Köszönettel tartozom Édesapámnak is, akivel rendszeresen megvitatom az esetek lehetséges megoldásait, és akitől rengeteg segítséget kaptam a felkészülés során.

Ha perbeszédversenyen vesz részt az ember, elengedhetetlen, hogy kiváló retorikai érzékkel rendelkezzen. Honnan sajátítottad el ezt a tudást?

Valóban fontos szempont a retorika, hiszen az értékelés egyharmadát ez teszi ki. Az értékelés során ugyanis a védhető jogi megoldást, a beszéd szerkezetét és az előadásmódot veszik figyelembe. Tavaly és idén is látogattam a JÖSz Perbeszéd kurzusát, ahol a sok gyakorlás során komoly előrelépést értünk el mindannyian előadói képességeink terén. Ezen a téren azonban még van hova fejlődni.

Milyen feladatokat kellett megoldani a verseny során? Tapasztalt versenyzőként kihívást jelentettek a feladatok, vagy rutinosan vetted az akadályokat?

A versenyen egy jogesetet kell megoldani, ami alapvetően úgy van kialakítva, hogy mind az ügyészek, mind a védők számára biztosítson kapaszkodási pontokat. Erre másfél óra áll rendelkezésre, ami bár soknak tűnhet egyáltalán nem az, hiszen ez alatt a beszédet is meg kell írni, megfelelő, védhető érvekkel alátámasztva megoldásunkat; ezután pedig 10 percünk van előadni a megírt beszédet.

Természetesen minden jogeset kihívást jelent, egyik versenyen sem kézenfekvő a megoldás. Így negyedévesen rutinról sem tudnék igazán beszélni. A rutinból történő megoldás még hátrányt is jelenthetne, hiszen nincs meg az a feszültség, ami a részletekre is felhívja a figyelmet.

Szívből gratulálunk Bálintnak ehhez a kiváló eredményhez, és sok sikert kívánunk az országos versenyhez!

UPDATE! Bálint a Debrecenben rendezett Országos Perbeszédversenyen első helyezést szerzett a védők között!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük