Felvételi kisokos

1. lépés: Írásbeli forduló + Motivációs levél és önéletrajz

A jelentkezés első lépése egy írásbeli feladatsor kitöltése melyben elsősorban rólad, elképzeléseidről és céljaidról kérdezünk, valamint igyekszünk felmérni általános műveltséged, tájékozottságod, logikai és érvelési készségeidet. A teszt során nem kérünk tételes jogi tudást, sokkal fontosabb számunkra az, hogy ki tudj állni álláspontod mellett, logikusan gondolkodj és tájékozott légy a hétköznapok híreivel kapcsolatban.

Alapelvünk, hogy egy jó írásbeli stresszmentes és szórakoztató, így a feladatok összeállításánál igyekszünk olyan témákat választani, olyan kérdéseket feltenni, amelyekre nincs rossz megoldás és elgondolkodtatóak.

A motivációs levélben térj ki arra, hogy miért szeretnél tagja lenni a szervezetnek, mik az elvárásaid és a céljaid!

2. lépés: Szóbeli forduló

Ebben a fordulóban célunk, hogy egy nagyjából 10 perces beszélgetés során jobban megismerjük azokat, akik az írásbeli forduló után továbbjutottak. A beszélgetés előtt nem kell semmilyen előre megadott szakirodalmat vagy cikket elolvasnod, hisz elsősorban önéletrajzod, motivációs leveled és az általad megírt írásbeli dolgozat lesz beszélgetésünk alapja.

3. lépés: A felvételi tábor

A legjobb teljesítményt nyújtó jelentkezőket egy kétnapos felvételi táborba invitáljuk meg, melynek célja, hogy kötetlenebb formában ismerkedjünk meg Veletek és különböző játékok és szimulációk segítségével mérjük fel a bennetek rejlő lehetőségeket.


Gyakran ismételt kérdések:

Harmadéves vagyok. Csatlakozhatok még a JÖSz-höz?

Igen, ugyan a felvételi eljárásunk során elsősorban elsőtől másodévig várunk mindenkit aki úgy gondolja, hogy értékes és aktív tagjává tud válni közösségünknek, de kivételes esetekben harmadéves hallgató is felvételt nyerhet, ha a Felvételi Bizottság úgy ítéli meg.

Nem tudok lemenni a Felvételi Táborba. Ez azt jelenti, hogy elveszítem a lehetőséget arra, hogy tag legyek?

A felvételi táborban a jelentkezőknek lehetőségük van jobban bemutatni magukat így mindenképp nagy segítség számunkra akkor, amikor döntünk arról, hogy kiket tudunk felvenni. Éppen ezért, a felvételi eljárás fontos és elengedhetetlen a táborban való részvétel, hisz ezen forduló nélkül nehezen tud majd dönteni a Felvételi Bizottság Rólad.

Hogy néz ki a szóbeli beszélgetés?

A szóbeli forduló egy rövid, 10 perces beszélgetés a Felvételi Bizottság  kilenc tagjával, akik elsősorban az önéletrajzoddal, motivációs leveleddel és írásbeli feladatsoroddal kapcsolatban tesznek fel kérdéseket. Ebben a fordulóban a cél az, hogy kötetlenül, egy baráti beszélgetés formájában megismerjünk. Az idő rövidsége miatt többnyire rövid válaszokat igénylő kérdésekre, 4-5 mondatos érvelési feladatokra számíthatsz.

Mire lehet számítani a Felvételi Táborban?

A Tábor célja, hogy a Felvételi Bizottság tagjai kötetlenebb formában, közvetlenebbül megismerhessék a jelentkezőket. Elsősorban szituációs játékokra, beszélgetésekre számíthatsz de fontos részét képezik a tábornak a kötetlen, közösségépítő események is, legyen szó akár közös esti vetélkedőről vagy kirándulásról.

A Felvételi Táborba történő leutazás és részben a szállás költségét a felvételizők viselik, de a JÖSz igyekszik minél nagyobb arányban támogatni a szállás költségét.

Kik a Felvételi Bizottság tagjai?

A Felvételi Bizottság tagjai közé tartozik a JÖSz elnöke, jogtudományi alelnöke, igazgatója valamint a JÖSz Közgyűlése által választott 5 további tag és a Felvételi Bizottság elnöke. A FEB összeállítása során fontos szempont számunkra, hogy változatos csapattal találkozhassanak a jelentkezők, így mind az évfolyamok tekintetében, mind érdeklődési körök és képzettségek tekintetében széles skálát fednek le felvételiztetőink.


Amennyiben bármilyen kérdésed van a felvételi eljárásra nézve, lépj velünk kapcsolatba Facebook oldalunkon, vagy e-mailen keresztül! Tagjaink szívesen válaszolnak kérdéseidre!