A jogtudományi pillér

A Joghallgatók Önképző Szervezetének szakmai és jogtudományi pillére a Jogtudományi Alelnökség. Önképző szervezethez híven feladataink közé tartozik a heti rendszerességgel tartott önképzések koordinálása, melyek keretein belül a tagok még bővebb és mélyebb szakmai és kulturális ismeretekre tehetnek szert.

A Jogtudományi Alelnökség mint szakmai pillér funkciója az, hogy a tagok számára magas színvonalú képzéseket szervezve olyan lehetőségeket biztosítson, ami a későbbi munkahelyi elhelyezkedést olyan szinten alapozza meg, hogy az egyetem által adott lehetőségeket túlszárnyalva plusz tudást eredményezzen.

A Jogtudományi Alelnökség fundamentuma a kurzusrendszer. Minden JÖSz tag köteles félévenként egy major és egy minor kurzust elvégezni. Előbbi heti, utóbbi kétheti rendszerességgel valósul meg. Ezek mindig igazodnak a hallgatók igényeihez, tehát többnyire neves egyetemi oktatók, ügyvédi irodák, valamint gyakorló jogászok közreműködésével zajlanak.

Többek között ez az alelnökség végzi az Elsős Műhely megvalósítását is, melyben minden szeptemberben elsőéves hallgatóknak segítünk a kezdeti nehézségek leküzdésében, továbbá megismerkedhetnek velünk is, akikhez a későbbiekben bármikor fordulhatnak. Minden frissen felvett joghallgató számára lehetőséget biztosítunk arra, hogy a bizonytalan „első lépések” után hova is érdemes a későbbi években nagyobb hangsúlyt fektetni.

Mindemellett lehetőséget biztosítunk tagjaink számára folyamatos önképző programokon való részvételre. Ezek lehetővé teszik olyan készségek elsajátítását, amelyek az egyetemi keretek között nehezen megszerezhetőek. Az események bizonyos része nyilvános, ahová nemcsak joghallgatók, hanem más érdeklődésű személyeket is szeretettel várunk.