Uncategorized
Atomvita III. – Az Európa Vita

Atomvita III. – Az Európa Vita

2016. február 23-án került megrendezésre az Eötvös Loránd Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi karán Az Atomvita III – AZ Európa Vita elnevezésű illusztris rendezvényünk. A vita fő célja az volt, hogy átfogó képet nyújtsunk a jelenlévőknek a magyarországi parlamenti frakciók Európai Unióval kapcsolatos álláspontjáról. Ehhez méltóan a magyar politikai élet neves szereplői voltak a segítségünkre, így Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, Vona Gábor a Jobbik elnöke, Schiffer András az LMP társelnöke és nem utolsó sorban a vita moderátora Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Csoport vezérigazgatója.

A teltházas vita kezdetén a meghívottak a Nagy-Britanniában esedékes népszavazásról folytattak értekezést, melynek értelmében a britek június 23-án döntenek arról, hogy kívánnak-e továbbra is az Európai Unió tagja maradni. Ezt követően a schengeni egyezmény felülvizsgálatáról esett szó, melyhez napjainkban szorosan kötődik a bevándorlás kérdése is. Országunk 2007 óta részese az egyezménynek, melynek fő célja, hogy az egyezmény részes országai egymás között szabad mozgást biztosítanak a részes államok állampolgárai számára. Magyarország a schengeni egyezmény határországának számít, így tehát többek között a határainkon történik meg azon személyek ellenőrzése, akik bevándorlóként érkeznek. A bevándorlás kérdését egyébként már az előző félévben megrendezésre került előadásunkon is részletesen boncolgattuk, Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő segítségével.

A parlamenti politikusok mindegyike egyetértett abban, hogy az egyezmény felülvizsgálata nem tűrhet halasztást, viszont az is kimondható, hogy új tag felvételére nincs addig szükség, amíg a bevándorlásra átfogó megoldást nem tud az Európai Unió felmutatni. De természetesen nem maradhatott el annak a kérdésnek a feltevése sem, hogy Magyarország lehet-e más államok közötti együttműködésnek a részese. Ehhez kapcsolódóan pedig a több évszázados hagyományra visszatekintő Visegrádi Négyek gondolatát elevenítették fel számunkra a vita meghívottai, mely erős Közép-Európai összefogás kialakítására lehetne alkalmas.

A vita zárásaként, pedig szóba került a leginkább égető kérdés, azaz hogy Európának egy Amerikai Egyesült Államok mintájára létrejövő föderatív Európai Egyesült Államokká kellene-e alakulnia vagy éppen ezzel szemben a nemzeti szuverenitás mellett kell állást foglalnia. A majdnem két órás exkluzív vita végére a résztvevők átfogó képet kaphattak tehát minden olyan Európai Unióval szorosan összefonódó kérdésről, mely a magyar állampolgárok életét is érinti.

Dunka Sarolta Noémi

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük