Uncategorized
Ismét véradás az ELTE ÁJK-n a JÖSz és a Magyar Vöröskereszt szervezésében

Ismét véradás az ELTE ÁJK-n a JÖSz és a Magyar Vöröskereszt szervezésében

A Magyar Vöröskereszt adatai szerint évente mintegy 54-55 ezer új véradót regisztrálnak, ám hiába a nagy szám, ahhoz, hogy megfelelő mennyiségű vér álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához és transzfúzióra szoruló betegek számára, naponta nem kevesebb, mint 1800 véradóra volna szükség.

A Joghallgatók Önképző Szervezete immár sokadik alkalommal segíti a Vöröskereszt toborzó munkáját. Örömmel jelentjük, hogy a tavaly tavaszi véradáshoz képest az őszi eseményen majdnem kétszer annyian vettek részt donorként. Idén tavasszal szeretnénk elérni, hogy a résztvevők száma ismét megduplázódjon.

Az alábbiakban leírtunk néhány fontos tudnivalót arról, hogy mik a feltételi, illetve hogy hogyan zajlik egy véradás, és miért jó neked, ha te is véradóvá válsz.

Ki adhat vért?

Minden olyan 18-65 év közötti személy adhat vért, akinek testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot. A férfiak évente akár öt alkalommal, a nők maximum háromszor adhatnak vért, de fontos, hogy két teljes véradás között legalább 56 napnak el kell telnie.

Amennyiben cukorbetegséggel küzdesz vagy egy hónapon belül antibiotikumos kezelést kaptál, úgy vérdonorként nem tudod segíteni a Magyar Vöröskereszt munkáját. A véradás során egy rövid orvosi vizsgálaton is részt veszel, ez után dől csak el, hogy valóban adhatsz-e vért.

A véradás további feltételeiről a veradas.hu oldalon tájékozódhatsz!

Mit hozz magaddal?

Ahhoz, hogy adhass vért, mindenképp magaddal kell hoznod a személyi igazolványod, a lakcímkártyád és a TAJ-kártyád, de utóbbit helyettesíteni tudod a TAJ-számodat tartalmazó irattal vagy lelettel.

Ezen kívül nagyon fontos, hogy a véradás előtt egyél és sok folyadékot fogyassz – ez gördülékenyebbé teszi a vér levételét, mivel nagy mennyiségű folyadék szervezetbe juttatása után a vér hígabbá válik.

A véradás menete

A véradás adataid felvételével, az orvosi vizsgálattal és magával a véradással együtt körülbelül fél órát vesz igénybe.

Első lépésként meg kell adnod személy adataidat a regisztrációhoz, ehhez mindenképp magaddal kell hoznod a személyi igazolványodat, a lakcímkártyádat és a TAJ kártyádat. Ezután ki kell töltened egy kérdőívet, ami segíti a vizsgáló orvost egészségügyi állapotod felmérésében. A kérdőív kitöltése közben ajánlatos 1-2 pohár folyadék elfogyasztása.

A következő lépés hogy egy apró tű segítségével mintát vesznek a véredből, majd egy gépbe helyezve azt, megnézik, megfelelő-e a hemoglobinszinted. A laboratóriumi vizsgálat után orvosi kivizsgálás következik, ennek során dönti el a vizsgálóorvos, hogy valóban alkalmas vagy-e vért adni. Kérdéseket tesz fel a kitöltött kérdőív alapján, megméri a vérnyomásod, meghallgatja a szíved és a tüdődet és kitapintja a nyaki nyirokcsomóidat. Ha mindent rendben talál, zöld utat ad a véradáshoz.

A regisztráció és a vizsgálatok után végre eljön a pillanat, amikor valóban donorrá válhatsz: egy nővér odakísér a vérvételi ágyhoz, ahol kényelmesen elhelyezkedsz és mindössze 5 perc alatt leveszik a mintegy 450 ml vért egy steril vérvételi zsákba. A véradás után még 5-10 perc pihenő szükséges.

A leadott vérből ezután plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátum készül.

És hogy miért éri meg neked?

A véradás során levett vérből mintát küldenek különböző szűrővizsgálatokra, így nem csak a vércsoportodat ismerheted meg, a vizsgálat kiterjed a HIV, a Hepatitisz-B, a Hepatitsz-C, a szifilisz kimutatására is.

Nem mellesleg pedig egyetlen, fél órát igénybe vevő véradással három beteg emberen segítesz.

Az esemény részleteiről itt tájékozódhatsz!

Forrás: veradas.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük