Uncategorized
Válsághelyzet testközelben – beszélgetés Pavelcze Lászlóval, a Baptista Szeretetszolgálat veszélyhelyzet-kezelési igazgatójával

Válsághelyzet testközelben – beszélgetés Pavelcze Lászlóval, a Baptista Szeretetszolgálat veszélyhelyzet-kezelési igazgatójával

A JÖSz tagjainak a legutóbbi esemény során lehetősége nyílt találkozni a Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapatának, a Rescue 24 vezetőjével, Pavelcze Lászlóval. A Szeretetszolgálati pillér szervezésében másfél órát tölthettünk el vendégünkkel és az Ő felejthetetlen élményeivel.

A Rescue 24 olyan félmilitáris mentőcsapat, mely itthon és külföldön mentő, humanitárius és szeretetszolgálati feladatokat lát el. A csapat tagjai olyan szakképzett önkéntesek, akik háborús zónákra, katasztrófahelyszínekre vagy épp a magyar határokra utaznak azért, hogy segítsenek a rászorulóknak.

Pavelcze Lászlót sokan neveznék katasztrófaturistának, hiszen életének utolsó 25 évében olyan országokba utazott, ahol épp háborúk dúltak vagy természeti katasztrófa sújtotta őket. Viszont Ő nem a legfrissebb hírekért vagy média sikerért tette mindezt, hanem azért, hogy életeket mentsen és segítséget nyújtson ott, ahol a leginkább kell. Mentőcsapatával a világ szinte minden területén járt már Olaszországtól Kínáig, életeket mentett a törökországi és afganisztáni földrengések után, segítette a Sri Lanka-i szökőár áldozatait és támogatást nyújtott a fukusimai atomerőmű-balesetet követő helyzetben.

Vendégünk: Pavelcze László

„Az élményeket nem lehet elvenni” – válaszol arra a kérdésünkre, hogy mit kapott azért a felbecsülhetetlen munkáért, amit letett az asztalra. Természetesen csapatáról sem feledkezik meg, a Rescue 24 jelenleg kb. 80 tagot számlál Magyarországon és ennek többszörösével rendelkezik a világ legkülönbözőbb országaiban (pl.: Ausztrália, Mianmar). Egy-egy bevetésre általában 14 tag utazik ki a legkorszerűbb felszerelésekkel és mögöttük álló megfizethetetlen érzelmi támogatással a hozzátartozók részéről. Tervezésről ilyen munka során beszélni nem lehet, ha segíteni kell, a csapat kérés nélkül útnak indul és elsők között érkezik meg a válság sújtotta helyszínekre. Egy katasztrófa, mint mindenki tudja, sosem tündérmese; negatív és pozitív élmények kavarognak ilyenkor az emberben, de a legfontosabb az, hogy a végén mindenki tudja értékelni az őt ért impulzusokat.

Pavelcze Lászlót és csapatát mindenki precíz munkájáról és fáradhatatlanságáról ismeri világszerte. A Rescue 24 speciális mentőcsapata példaként szolgált több külföldi csapat felállítása során is, hiszen: „jó látni a fejődést és az elismerést”.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük