Uncategorized
Szakkollégistáink a világ legnívósabb perbeszédversenyein

Szakkollégistáink a világ legnívósabb perbeszédversenyein

Nagy örömünkre szolgál, hogy szakkollégistáink közül idén is többen képviseltették magukat az ELTE ÁJK ismét nagy sikereket elérő Moot Court csapataiban a világ legelismertebb perbeszédversenyein.

A nagy presztízsű King’s College London által rendezett Herbert Smith Freehills Competition Law Mooton 2 szakkollégistánk, Antal Kinga Kincső és Karácsony Lili is képviselte az ELTE negyeddöntős csapatát Fábián József és Benke Bence mellett, valamint a csapat egyik felkészítője és egyben a verseny 2021-es győztese dr. Teleki Lóránt, a JÖSz egykori elnöke volt Dr. Bassola Bálint, PhD, LL.M. adjunktus oldalán. A Moot Courton a csapatnak többek között az uniós versenyjog egyik legaktuálisabb kérdését, az EU-s fenntarthatósági célok integrációját is kellett érinteniük.

A Philip C. Jessup Nemzetközi Jogi Perbeszédversenyen az ELTE csapatában Koch Emma, Polonyi Domonkos és Nagy Andrea mellett szakkollégistánk Farkas Kinga is szerepelt, amely az egyetem történetének második legjobb sikerét érte el azzal, hogy a verseny washingtoni döntőjében az induló több mint 650 csapatból a legjobb nyolc közé jutott, valamint alperesi írásbeli beadványa világelsőnek bizonyult. A verseny középpontjában a fiktív Ragnell Állam és Balani Köztársaság közötti jogvita állt, amely során a versenyzőknek többek között a nemzetközi humanitárius jogot, a fegyveres önvédelem kérdéseit, az egyoldalú gazdasági szankciók jogát, valamint a nemzetközi környezetvédelmi jogot is érinteniük kellett.  A csapat felkészítői dr. habil. Kajtár Gábor LL.M. (Cambridge) docens és dr. Buda Zolta tanársegéd voltak.

Szintén sikeresen szerepelt és összesített 2. helyen (felperesi oldalon 3., alperesi oldalon 2.) végzett az ELTE csapata a 2023-mas Teldersen, ahol Virányi Péter szakkollégistánk is felperesi oldalon volt csapattag Kántor Dániel, Yousif Zaki Ámir és Csiffáry Ábel mellett, és ért el kimagasló 5. egyéni helyezést a több mint 120 versenyző közül. A megoldandó esetben a csapatnak egy tengerjogi jogvita kapcsán kellett beadványokat készítenie egy nemzetközi bíróság joghatóságával, egy korábbi választottbírósági ítélet érvényességével, valamint egy félkatonai szervezet cselekményeinek államnak való betudhatóságával kapcsolatban. A csapatot dr. habil. Kajtár Gábor LL.M. (Cambridge) egyetemi docens, valamint dr. Bazánth Barbara LL.M. (NYU), az ELTE ÁJK doktorandusza készítette fel.

Továbbá Tóth János Jenő (PPKE JÁK) szakkollégistánk a Hugo Sinzheimer Nemzetközi Munkajogi Moot Courton volt tagja a több egyetemről összeálló, és végül összetett második helyezést elérő csapatnak Dawud Sawannah Rose (KRE ÁJK), Lőrincz Gergely (DE ÁJK), és Poncsák Ádám (ELTE ÁJK) mellett, amely csapatot Dr. Hungler Sára, Dr. Kun Attila és Dr. Sipka Péter készített fel.

Gratulálunk szakkollégistáinknak, valamint az összes csapattagnak és felkészítőiknek az elért eredményekhez!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük