Uncategorized
dr. Hack Péter az Elsős Műhelyen

dr. Hack Péter az Elsős Műhelyen

Múlt kedden dr. Hack Péter, a Büntető Eljárásjogi és Büntetés-végrehajtási Jogi Tanszék vezetője tartott előadást az Elsős Műhely kurzus keretében. 

A professzor a téves, kellő körültekintés nélkül meghozott ítéletek, s mindezek – tipikusan igen tragikus – következményeinek világába nyújtott betekintést a műhely tagjai számára. A külföldi és magyar esetekben is bővelkedő repertoár szemléletesen világított rá a bírósági ítéletek meghozatalában közrejátszó, általában negatív faktorok szerepére, fajtáira, s arra, hogy ezek közrejátszása révén milyen egyszerűen mehet gallyra javarészt ártatlan emberek élete.

Politikai nyomásgyakorlás, tévútra vezető előítéletek a nyomozás során, aljas ösztönökre irányuló hangulatkeltés a média részéről – sorolhatnánk az informális okokat, körülményeket, melyek például az IRÁ-s terroristák utáni hajtóvadászat ártatlanul meghurcolt áldozatainak életét tette tönkre. Ahogy a Professzor úr is rávilágított: könnyelmű idealizmus az igazságszolgáltatás csalhatatlanságának és tévedhetetlenségének eszménye, hiszen a – sokszor természetesen vérlázító és sokkoló bűncselekményeket korántsem követi minden esetben méltányosan és minden szempontot számításba vett ítélethozatal. Az ilyen horderejű ügyek alapján jól látható ugyanakkor, hogy a közvélemény igazságérzete, e tömeglélektani nyomásgyakorlás gyakran súlyos teherként nehezedik rá az ilyen és ehhez hasonló ügyekben törvénykezők vállára, s olykor e kényszerhelyzet a tévedések legfőbb katalizátora.

Az előadás konklúziója azonban semmiképpen sem foglalható össze tömény szkepticizmusként az igazságszolgáltatás felé, mindazonáltal ezek az esetek is hozzátartoznak az összképhez, mellyel kapcsolatban a maximalizmus lehet talán a legfelelősebb – és helyénvalóbb jogászi hozzáállás.

Kép forrás: http://static.168ora.hu/db/05/AA/hack01-bi-copy-d0000E5AA9da357013b27.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük