Uncategorized
Szeretetszolgálat Kárpátalján

Szeretetszolgálat Kárpátalján

A kelet-ukrajnai háború következményeként Kárpátalján súlyos gazdasági válság uralkodik, ami a családok megélhetését lehetetleníti el. Ennek hatására a téli vizsgaidőszakban felébredt a bennünk a segítségnyújtás iránti vágy.

Első lépéseként adománygyűjtést hirdettünk a JÖSzön belül. Pár héttel később, április 18-tól 19-ig tartó hétvégén három tagunk képviseletében a kárpátaljai Beregszászon és Verbőcön jártunk. A tagok által felajánlott pénzadományokból helyben tartós élelmiszert vásároltunk és azokat kiporciózva, a református egyházközösség közreműködésével 40 rászoruló magyar családnak adtuk át.

Tapasztalataink alapján még egy ilyen kisebb ajándékcsomag is hatalmas segítséget jelentett a napi megélhetésük biztosítására, mivel elmondásaik szerint az átlagos nyugdíj 950-1200 Hrivnya , amely körülbelül 10.000-15.0000 Forintnak felel meg, ebből a gyógyszerek és rezsi számlák kifizetése után mindössze pár száz Hrivnya marad a megélhetésükre.

A kárpátaljaiak szerint az árak drasztikus emelkedése mellet az egyik legnagyobb problémát a katonai sorozás jelenti, amelyet mi is érzékeltünk, hiszen alig láttunk 20 és 60 év közötti férfit a falukban, városokban. Fontos kiemelni, hogy talán az adományoknál is többet jelentett a velük való közvetlen kapcsolat kialakítása, melynek keretében meghallgattuk gondjaikat és éreztettük velük, hogy nagyon sokat gondolunk rájuk az Anyaországból. Mindezek alapján fontosnak tartjuk, hogy mindenki lehetősége szerint támogassa a bajban lévő határon túli honfitársinkat. A JÖSz sem tétlenkedik, már szervezzük a következő, még ennél is átfogóbb kárpátaljai segítségnyújtást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük