Uncategorized
Lezajlott a JÖSz első tanulmányi versenye: az M&A Debate jogi tranzakciós tanácsadási verseny

Lezajlott a JÖSz első tanulmányi versenye: az M&A Debate jogi tranzakciós tanácsadási verseny

A Deloitte Legal Göndöcz és Társai Ügyvédi Iroda és a Joghallgatók Önképző Szervezete (JÖSz) idén első alkalommal rendezte meg – a tanulmányi versenyek között formabontó – jogi tranzakciós tanácsadási versenyét. A verseny döntőjére 2022. május 4-én került sor a Deloitte budapesti irodájában. A versenyre csak pázmányos és ELTE-s joghallgatók alkotta csapatok jelentkezhettek, az elvárt létszám egy-egy csapat esetében 4-5 fő volt. 

A megmérettetés kétfordulós volt: a Deloitte előzetes felkészítő előadása után egy ún. Due Diligence riportot kellett készítenie a résztvevőknek egy fiktív tényálláshoz. A tényállás egy klasszikus M&A jogesetként volt jellemezhető. A témában járatlanabbak számára, az M&A tranzakciók során gazdasági társaságok végeznek különféle társasági jogi aktusokat (pl.: beolvadás, összeolvadás). A kisorsolt oldaltól függően (eladó, vevő) kellett kibogarászni a jogeset tömött soraiból azokat a jogi problémákat, melyeket relevánsnak tartottak a csapatok. A főbb témakörök a kötelmi jog, társasági jog, munkajog, és a versenyjog területét ölelték fel, de a megoldás során egyéb aspektusokra is figyelemmel volt a zsűri. 

A döntőbe a legjobb négy csapat jutott be, kettő eladói és kettő vevői oldalról. Itt egy vita volt a versenyzők feladata: egy közel félórás tárgyalásszimuláció során kellett ismertetnie a vevőt képviselő csapatnak a vélelmezett problémákat, az eladói oldal pedig előadhatta az ezzel, és a vevő egyes korábbi szándéknyilatkozataival kapcsolatos meglátásait, igényeit, illetve a problémák megoldására kifundált javaslatokat. A tényállást természetesen a zsűri tovább cizellálta, így tisztes szerep jutott a gyors reakciónak és a versenyzők tárgyi tudásának is. Az így lezajlott viták után következett az eredményhirdetés, majd a Deloitte által felajánlott értékes nyeremények átvétele után a zsűri, illetve a Deloitte további munkatársai kötetlen beszélgetésre invitálták a résztvevőket.

A Deloitte-nak ezúton is hálásan köszönjük az igényes szervezést, a verseny lebonyolítását, és a lelkiismeretes zsűrizést! Köszönjük továbbá az induló csapatoknak a részvételt és a színvonalas szereplést!

A versenyről a galéria lentebb található:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük